
5 Mei 2025 is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd; het aantal mensen dat de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt én dit zich nog kan herinneren, wordt steeds schaarser. Dit bracht mij op het idee om met mijn eigen 95-jarige oma, Sientje Kaars-Stolk, in gesprek te gaan over deze tijd.
Sientje werd op 24 februari 1930 geboren en was dus een meisje van tien toen de oorlog begon. Zij vertelt over haar eenvoudige, maar fijne jeugd in het Noord-Hollandse dorp Broek in Waterland, waarin ze op klompen naar de lagere school liep, haar moeder hielp om van melk boter te maken en waarin Amsterdammers die honger leden langskwamen om linnen te ruilen voor eten. De oorlog speelde voor Sientje slechts een rol op de achtergrond, terwijl de jongen die ze na de oorlog ontmoette en die later haar echtgenoot werd, Dirk Kaars, wél trauma’s opliep van 1940 tot ’45. Hij was zes jaar ouder dan Sientje, zat in het verzet maar werd verraden, moest naar kamp Amersfoort en werd daarna te werk gesteld in Duitsland. Tijdens zijn leven met Sientje liet hij maar mondjesmaat iets los over wat hij in de oorlog had meegemaakt. Een ding was wél duidelijk: rode kool en andere koolsoorten wilde hij nooit meer, want die herinnerden hem aan zijn tijd in Duitsland waarin hij slechts koolsoep te eten kreeg.
Sientje zelf had nooit grote ambities, zij had maar een wens: moeder worden. Die is ruimschoots uitgekomen, want ze kreeg drie kinderen, werd oma van vijf kleinkinderen en omi van zes achterkleinkinderen. In dit helende gesprek blikt Sientje terug op een tijd waaraan de herinneringen langzaam maar zeker vervagen…
‘Helende gesprekken’ staat op YouTube, Spotify, Apple Podcasts en elk ander podcastkanaal.
Ook benieuwd naar mijn verhaal? Luister dan de tien afleveringen van ‘Mijn helende verhaal’ plus de toegift van mijn dochter Sterre op mijn YouTube-kanaal.
Op donderdag 15 mei ben ik er weer met een nieuwe aflevering van ‘Helende gesprekken’, hopelijk tot dan! Liefs, Stephanie